Oppskrifter

Adventskalender -Luke15/Klassisk ribbe


Hva er vel julen uten ribbe? Herlig, saftig med perfekt, sprø svor. Ribbe er faktisk en relativt ny tradisjon. Man trenger jo komfyr for å steke ribba, og for å få sprø svor. Tidlig på 1900 tallet var det ikke vanlig med komfyr hjemme, folk flest hadde heller ikke råd til dyre kjøttmiddager. Det var sannsynligvis ikke før etter krigen det ble vanlig med svineribbe til julemiddag.
I dag spiser over halvparten av landets befolkning svineribe til jul.

Her hjemme spiser vi ribbe i adventstiden og pinnekjøtt på julaften. Så det ble en nydelig ribbemiddag på oss i går.
Om jeg kan si det selv, er dette den beste ribba jeg noen gang har smakt. Jeg noterte ned alt jeg gjorde for en så nøyaktig oppskrift som mulig.

For ribbemiddag til 4-5 personer brukte jeg:
1 tynnribbe 1,7 kg
5-6 dl vann
1-2 rødløk
Noen nellikspiker
Et par stjerneanis
Salt
Pepper

Saus:
2 ss smør
2 ss mel
Kraft fra ribba
2-2,5 dl vann
1 dl fløte
2-3 dråper tabasco
Litt presset sitron

Start et par dager i forvien.
Rute svoren på ribba, gni den godt inn med salt og pepper. Pakk den godt inn og la den ligge i kjøleskapet og godgjøre seg to døgn.

Nå serveringsdagen kommer, ha enda litt mer salt og pepper over, legg den så med svoren ned i en ildfast form, pass på at den ligger så jevnt som mulig, bygg evt opp med aluminiumsfolie. Ha over løk, nellik og stjerneanis, hell over 2-3 dl vann.

Dekk med folie og stek i en time på 225 grader. Snu den deretter, ha over mer vann og senk temperaturen til 200 grader, stek videre i 2,5 timer, etterfyll med vann når det trengs og øs vann over ribba med 30 min mellomrom. Etter 2 1/2 time ser ribba omtrent slik ut.

Nå er det på tide å få sprø svor. Skru opp temperaturen til 250 grader, etterfyll med mer vann, og stek til svoren popper opp, 15-30 minutter. Dersom ikke svoren blir sprø, sett på grill elementet, da vil det gå fort, så pass på!! La hvile ca 30 min før oppskjæring.

Sausen:
Sil kraften og skum av fettet. Du skal ha 4-5 dl kraft nå.
Kok inn kraften 15-20 minutter.

Smelt smøret over middels varme til det er nøttebrunt. Tilsett melet og brun det videre. Så tilsettes den innkokte kraften. Spe med mer vann og ha i fløten. Spe evt med mer vann til ønsket konsistens. La sausen koke i 5 minutter. Kraften setter så mye smak at det ikke er nødvendig å tilsette så mye mer, smak evt til med noen dråper tabasco og litt presset sitron.
Sil sausen over i et sausenebb og server rykende varm til herlig, nystekt ribbe, mandelpoteter,  rødkål, rosenkål og gulrøtter. Lykke til!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *