Glutenfri bollekake med eple og vanilje


Jeg har igjen hatt besøk av min flotte niese Caritha. Da hun har cøliaki setter vi alltd sammen glutenfrie oppskrifter. Av en eller annen grunn blir det alltid bra når vi rotter oss sammen om å ta over kjøkkenet en hel dag. En ting er sikkert, vi koser oss og legger masse kjærlighet i alt vi lager, og vi ler ustanselig. Denne gang ville vi bake glutenfri bollekake med eple og vanilje. Vil du ha oppskriften? Da er dette din lykkedag, her kommer den.

For en relativt stor bollekake brukte vi:

For 18 boller trenger du:
1 pakke Semper white mix (500 gram)
90 gram jyttemel
5 dl h-melk
1 ss fiberhusk
25 gram gjær (jeg bruker fersk søtgjær, den røde pakken)
1 ts salt
75 gram sukker
50 gram mykt smør
1 egg

Fyll:
200 gram epler
50 gram brunt sukker
1 kanelstang
1 ss sitronsaft
300 gram vaniljekrem, denne lager du best selv –oppskrift her

Varm melken til 30-35 grader og rør inn fiberhusk. La det stå og svelle i 10 minutter.
Ha mel, sukker, salt og gjær i en bakebolle (jeg bruker kjøkkenmaskin).
Ikke la gjæren komme i kontakt med saltet før elting da det kan hemme heveprosessen.
Tilsett egget og melkeblandingen og elt på middels hastighet i 5-10 minutter.
Tilsett smøret i terninger litt om gangen de siste minuttene og la det blandes helt inn.
Deigen skal være litt løs.

La deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse (ca 45 minutter).

Sett ovnen på 225 grader over- og undervarme.

Mens deigen hever lages fyllet.
Dersom du gjør som meg og lager vaniljekremen selv, start med det, oppskrift her.
Skjær epler i terninger.
Ha eple, sukker og sitronsaft i ei gryte, kok opp og la småkoke 5 min.
Avkjøl

Når deigen er ferdig hevet, ha 3/4 av deigen i middels stor langpanneform. Ha litt nøytral olje på fingrene og trykk den forsiktig ut i formen.
Jeg brukte en form på 20×30 cm (du kan bruke større da den hever en del).
Ha over epler og vaniljekrem (bruker ikke all vaniljekremen, bare 300 gram), legg over resten av bolledeigen.

La den etterheve til dobbel størrelse (30-45 minutter).
Pensle med sammenvispet egg og strø over perlesukker når de er ferdig hevet.

Sett inn i forvarmet ovn til 225 grader, sett inn bollekaken og sett ned temperaturen til 180 grader. Stekes i ca 60 minutter.

Server resten av vaniljekremen ved siden av bollekaka.

Print Friendly, PDF & Email

En kommentar til «Glutenfri bollekake med eple og vanilje»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.