Oppskrifter

Blomkål- og brokkolisalat

Sommer, sol, Sankthans feiring, bål, grilling, familietid. Dette er en tid på året jeg er glad i. Nå liker jeg egentlig alle årstider, men starten på en ny årstid er finest synes jeg. Det er nettopp blitt skoleferie her hjemme, jeg slipper å vekke trette tenåringer på to måneder. Selv om jeg selv har en måneds arbeid igjen før ferie for min del, er det likevel litt ferie når jeg slipper å mase på ungdommen. I dag skal vi sannsynligvis feire Sankthans på hytta med hele storfamilien, med grilling og kos. Da liker jeg at det er mye forskjellig tilbehør, synes selv det fort kan bli kjedelig med bare en salat til grillmaten, derfor lager jeg ofte flere typer tilbehør. I dag falt valget på en herlig blomkål- og brokkolisalat.

I denne har jeg byttet ut litt av creme fraichen med yoghurt for å få en litt sunnere versjon. Pyntet med gressløk og spiselige blomster er denne salaten også et syn for øyet. Når man bruker spiselige blomster må man passe på at de er merket med spiselig. Selv om ringblomst er spiselig kan de være sprøytet, og da er det ikke helt bra å spise, så det er smart å gå til et stort gartneri og kjøpe spiselige planter som er merket.

Salaten passer som tilbehør til nesten all grillmat, den kan serveres til stekt fisk så vel som kylling og biff, eller til vegetarburgere.

Oppskriften er på blomkål- og brokkolisalat til fire personer, som eneste tilbehør i tillegg til grønn salat, eller til åtte personer dersom ris eller poteter og stekte grønnsaker serveres i tillegg.

Oppskrift:
200 gram blomkål
200 gram brokkoli
10 stilker gressløk
100 gram majones (denne lager du best selv)
50 gram creme fraiche eller rømme
50 gram gresk yoghurt
Noen klyper salt
Litt pepper
Evt litt revet hvitløk
Spiselige blomster, jeg bruker ofte ringblomst og gressløkblomst

Skyll og rens blomkål og brokkoli, bytt eventuelt ut noe med romanesco.
Får man tak i ulike farger blomkål blir salaten rene kunstverket.
Her har jeg kun brukt brokkoli og vanlig hvit blomkål. Bruk også stilken, der er det mye god smak.
Skjær i bittesmå buketter og ha i en arbeidsbolle.
Finhakk gressløk og ha i arbeidsbolla sammen med blomkålen og brokkolien.
Bland sammen 100 gram majones, 50 gram creme fraiche og 50 gram gresk yoghurt med litt salt og pepper, evt litt revet hvitløk og bland sammen med blomkål og brokkolien. Smak til.
Sett i kjøleskap frem til servering.
Denne er like god dagen etter, så lag gjerne litt ekstra.
Pynt med spiselige blomster og litt ekstra gressløk ved servering.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *