Oppskrifter

Pannestekt kveite med hollandaise

Kveite er en fantastisk fisk. Det er skikkelig festmat! Jeg syes det er viktig at fisken jeg kjøper har god kvalitet.Synes jeg er jeg er heldig som bare bor en liten kjøretur unna Fisketorget i Stavanger, der er både kvalitet og service på topp. Denne gangen kjøpte jeg ferdige fileter, det er en ganske dyr fisk, men en gang i blant kan vi unne oss litt ekstra.

Som tilbehør valgte jeg mandelpoteter, asparges og gulrøtter. Sausevalget ble hollandaise. Det er mye smør i denne retten, men når man kjøper så dyr fisk fortjener den perfekt tilbehør. Dette er som sagt festmat. Med god planlegging og effektiv jobbing kan denne retten lages på 30 minutter. Les gjennom hele oppskriften før du starter.

For middag til fem personer brukte jeg
5 kveite fileter
10 mandelpoteter
1/2 bunt aspargestopper
3 gulrøtter
ca 100 gram smør
Salt

Hollandaise (dobbel porsjon)
6 eggeplommer -romtemperert
300 gram smeltet, klaret smør
1/2 ts salt
Evt litt pepper
Saften av 1/2 sitron

Start med å smelte smøret til sausen over svak varme.  Mens smøret smelter, tørk av kveitefiletene med kjøkkenpapir og salte de på begge sider. La fisken ligge 5-10 minutter mens poteter og grønnsaker forberedes.

Skrell og del mandelpotetene. Jeg delte dem pga koketiden. Skrell forsiktig aspargesen og skrell gulrøttene. Kutt av nederste del av aspargesen og del gulrøttene i terninger.

Sett ovnen på 150 grader.
Ha potetene i ei gryte med vann som såvidt dekker, tilsett 50 gram smør (jeg bruker saltet smør og tilsetter derfor ikke mer salt). Kok potetene til de er såvidt møre 5-10 minutter. Mens potetene koker skylles saltet av fisken. Tørk så fisken forsiktig med kjøkkenpapir. Når potetene er såvidt møre, tøm av væsken og ha de i ei ildfast form eller porsjonsformer, ha over litt smør og sett inn i ovnen, la de stå på 150 grader til resten er klart.

Ha gulrøttene i ei gryte og fyll på med vann til det så vidt dekker, kok opp og la de koke i to minutter. Skru så av varmen på gulrøttene og tøm av kokevannet, ha litt smør over, ta på lokk og la gulrøttene godgjøre seg.

Ha 50/50 smør og olivenolje i ei panne og stek fiskestykkene ca 3 minutter på hver side, det kommer an på størrelsen.

Mens fisken stekes lages hollandaise.
Ha eggeplommene i ei ildfast bolle. Sett denne i vannbad, lav varme. Pisk til eggeplommene skummer, tilsett litt og litt av det smeltede smøret mens du rører godt. Pass på at du bare får med det klare smøret og ikke bunnfallet (melkepartiklene). Skru gjerne opp varmen noe så sausen får litt varme, press over saften fra en halv sitron og smak til med salt og pepper.

Ha så vann til aspargesen i ei gryte, ha i litt salt og sett på kok. Når vannet koker, ha i aspargesen. La den få et oppkok (1-2 minutter) Tøm av kokevannet og ha over litt smør. Server.
Lykke til!!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *