Oppskrifter

Eltefritt valnøttbrød med gulrot

IMG_0304
Dersom du vi ha et godt brød som metter og holder energinivået oppe lenge anbefaler jeg dette gode brødet. Det er eltefritt (brett og strekk metoden), og stekt i gryte.

Til et stort brød bruker jeg
2 dl valnøtter
1/2 dl solsikkekjerner
1/2 dl gresskarkjerner
3 dl kokende vann
6 dl hvetemel
2 1/2 dl havregryn
3 dl sammalt grov hvetemel
2 dl sammalt fin hvetemel
200 gram revet gulrot
1/2 ts sukker
2 ts salt
20 gram fersk gjær
7 dl vann
1/2 dl nøytral olje (jeg bruker raps)

Ha kjerner og nøtter i en bolle el og hell over kokende vann, la det stå til vannet er nesten helt absorbert, ca 30 minutter. Ha over i et dørslag og la de renne av seg mens du blander mel, gryn, sukker og salt i bakebollen.

Tilsett gulrot, nøtter og kjerner. Varm vannet til 20-25 grader, rør gjæren ut i vannet. Rør vann og olje raskt sammen med det tørre, som du ser er deigen ganske løs. Nå skal den heve under lokk/plast et par timer, men etter 40-45 minutter skal den strekkes og brettes i bollen. Fukt hendene og dra/strekk fra kanten og brett inn mot midten, gå rundt hele deigen, gjerne to ganger. Pass på å ikke klemme hardt, luften i deigen skal bevares. La deigen heve videre 40-45 minutter til og brett igjen. Du kjenner at deigen strammer seg til og blir mer elastisk. Så skal den heve ytterligere 40-45 minutter. For flere bilder av brett og strekk metoden, ta en titt her.
IMG_0287 IMG_0290

Når deigen har hevet ferdig etter siste bretting, hvelv den ut på melet bakebord.
Strekk deigen ut til et kvadrat. Strekk og brett alle hjørnene inn mot midten. Vær varsom, luften skal beholdes i deigen. Strekk og brett enda en runde. Jeg pleier nå å snu deigen med brettesiden ned, strekke den forsiktig ut igjen og brette på samme måte en gang til. Når deigen har strammet seg godt til og beholder fasongen, snu den med brettesiden ned. Snurr deigen et par runder og sett bakebollen over. La den heve 50-60 minutter. Når det er 30-40 minutter igjen av hevetiden, sett ei støpejernsgryte inn i kald ovn. Sett ovnen på 250 grader og la den stå til brødet skal stekes.IMG_0299

Dersom deigen har sklidd litt ut bretter du den forsiktig en gang til og lar den hvile 10 minutter. Ta gryta ut av ovnen og legg brødet forsiktig oppi gryta. Sett på lokket og sett inn i ovnen. Skru ned varmen til 220 grader og la brødet steke 40 minutter. Ta av lokket og la brødet steke ytterligere 30-40 minutter, eller til det er ferdig.IMG_0300

Slik så brødet ut da det var ferdig. Lykke til.IMG_0306 IMG_0304 IMG_0315

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *