Oppskrifter

Fastelavnsboller med sitronkrem

Det er fastelavn i morgen, tradisjonelt baker vi boller, fyller med syltetøy og pisket krem, serverer med et dryss melis. Disse bollene er ikke så ulike, men jeg har byttet ut syltetøy med lemoncurd, i tillegg har jeg lemonkurd i pisket krem. Dette gir mye friskere fastelavnsboller.

For å lage 40-50 små fastelavnsboller trenger du:

Grunnoppskrift hvetedeig:
1 kg hvetemel
25 gram fersk søtgjær
150 gram sukker
1 ts salt (10 gram)
6 dl melk
1 egg
150 gram meierismør

Lemoncurd, oppskrift her.

Sett ovnen på 220 grader, varmluft.

Pass på at alle ingrediensene holder romtemperatur.
Smøret skal være mykt og delt i terninger.

IMG_5307

Varm melken til ca 25 grader. Ha alt det tørre i bollen til kjøkkenmaskinen. Smuldre gjæren i det tørre. Prøv å unngå at gjæren og saltet kommer i kontakt med hverandre før det eltes da salt kan hemme gjæren i å utvikle seg.

IMG_5313
IMG_5328

Ha i egget og melken, men spar en dl melk til senere, elt på sakte fart til deigen er godt blandet, to til tre minutter. Skru opp hastigheten til middels og tilsett litt melk om gangen til du har en fin, smidig og litt løs deig. Den skal ikke være klissete, men heller ikke for fast. Bruk ca fem minutter på denne prosessen.
Nå skal smøret tilsettes. Skru ned til lav-middels hastighet og tilsett en og en terning med smør. Når alt smøret er rørt inn skal deigen heve. La den heve til dobbel størrelse, en times tid.

Når deigen har fått dobbel størrelse hvelver du den ut på et melet bakebord.
Del opp i 40-50 emner.
La emnene hvile 5-10 minutter for å roe ned glutenet i deigen. Trill så ut boller og sett til heving på bakepapirkledd stekebrett. La de etterheve en times tid. Pensle med sammenvispet egg.

IMG_2591
IMG_2605

Stek bollene i 12-15 minutter, du kan steke to brett om gangen, sjekk at ikke ovnen steker ujevnt, bytt evt plass på brettene halvveis i stekingen.

IMG_2629
IMG_2622

Avkjøl bollene på rist.
Ved servering, smør et lag lemoncurd på den ene halvdelen av bollen, bland 50/50 pisket kremfløte og lemoncurd og ha over, legg den andre bollehalvdelen på og dryss over et lag melis. Nyt. Lykke til!!

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *