Oppskrifter

Grove frokostbrød med valnøtter

Jeg er veldig glad i å putte nøtter og hele korn i brød, det er godt å ha litt tyggemotstand.
I disse frokostbrødene har jeg brukt det, brukte også kesam som en del av væsken.
Smaksrike og mettende, disse skal jeg lage flere ganger.

Til 16 store frokostbrød brukte jeg:
1 kg grovbakstmel
1 ss sirup
1 1/2 ts salt
20 gram fersk gjær
1 beger (3 dl) kesam- romtemperert
4-5 dl vann
1 1/2 dl grovhakkede valnøtter
1/2 dl hvete helkorn
1/2 dl hele byggryn
3 dl kokende vann

Start med valnøtter og hele korn, ha det i ei stor skål eller lignende og ha over kokende vann.
La det stå til vannet er nesten absorbert, ca 20-30 minutter.
Ha det så over i et dørslag og la det renne av seg.

Ha mel og salt i ei bakebolle (jeg bruker kjøkkenmaskin).
Smuldre i gjæren, men ikke la den komme i kontakt med saltet da det kan påvirke gjærens heveegenskaper negativt.
Ha over nøtter og korn.
Varm vannet til 20-25 grader.
Ha kesam, sirup og mesteparten av vannet over i melblandingen.

Elt deigen på middels hastighet i ca 10 minutter, spe undervegs med resten av vannet til du har riktig konsistens. Deigen skal være litt klissete.

La deigen heve en times tid (til dobbel størrelse) under plast og klede.

Sett ovnen på 225 grader varmluft.
Ha deigen over på lett melet bakebord, del i to. Del så hver halvdel i åtte like store deler. La deigen hvile fem minutter under plast før du fortsetter.

Rull emnene ut til frokostbrød og legg på bakepapirkledd stekeplate.
Dekk med plast og etterhev ytterligere en time.

Dryss frokostbrødene lett med grovt rugmel.
Sett ei lita brødform eller ildfast form med 1 dl kaldt vann i bunn av stekeovnen, sett så inn frokostbrødene i midten.
Stek på 225 grader varmluft i 20 minutter.
Avkjøl på rist. Oppbevar i papirpose eller klede.

Nyt nybakte frokostbrød.

Lykke til!!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.