Oppskrifter

Kaldhevet focaccia

Focaccia kan brukes til det meste, som tilbehør til supper og gryteretter, som appertiff med litt god olje eller pesto på. Den er også god å fylle med masse godt og spise som sandwich.

Det er veldig enkelt å lage, og dersom du på forhånd vet at du har dårlig tid den dagen du skal ha foccacia, kan du alltids sette deigen kvelden før for å kaldheve den.  En stor fordel med å kaldheve er at gjæren får utvikle seg sakte og danner mange små luftbobler i deigen. Brødet smuler ikke og blir utrolig saftig og luftig.

Til en stor focaccia brukte jeg:
15 dl hvetemel
7 1/2-8 dl vann
25 gram gjær
1 1/2 ts havsalt
1 ss honning
6 ss god olivelolje

Bland alt det tørre i en bakebolle, smuldre i gjæren. Varm vannet til det holder 20-25 grader.
La kjøkkenmaskinen gå på sakte fart mens du tilsetter vann, olje og honning. La maskinen gå minimum fem minutter, du skal tydelig kunne se glutentrådene i deigen. Deigen skal være ganske løs, tilsett eventuelt mer væske eller mel for å få riktig konsistens, se bildet. Dekk med plast og sett i kjøleskap over natten.

Når deigen har stått over natten, finner du frem en dyp langpanne, dekker med bakepapir og heller deigen oppi. Fukt hendene og løft og dra den forsiktig ut så den dekker formen, pass på så du ikke trykker ut luften fra deigen. Ha litt god olivenolje over, så ikke plasten kleber seg til deigen, dekk med plast og la den stå 1 1/2 time. Sett på ovnen på 225 grader, over- og undervarme.

Når 1 1/2 time er gått har du over havsalt og litt friske urter, jeg har brukt rosmarin og timian. Bruk fingrene og «prikk» deigen, lag små groper i hele brødet. La det hvile ytterligere fem minutter før det stekes på 225 grader, over- og undervarme i 35 minutter. Det skal være hult når du banker på det. Lykke til!!

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *