Oppskrifter

Salte chouquettes med parmesankrem

IMG_5100
Da min mann hadde bursdag, tok jeg ham med på Tango for å spise fireretters middag. Da fikk vi servert noen nydelige, små chouquettes, eller vannbakkels med varm ostekrem. Disse måtte jeg selvsagt prøve å gjenskape hjemme. Detter er en veldig fin tapasrett, eller bare som en liten appetittvekker før forretten.

Start med parmesankremen:
2 ss smør
1 ss hvetemel
2-3 dl h-melk
50 gram parmesan
2 eggeplommer
saften av 1/2 sitron
Salt og pepper

Ha smøret i ei gryte og smelt over middels varme, det skal ikke få farge, tilsett hvetemel.
Spe med melken, la sausen koke et par minutter, ha så over revet parmesan, jeg brukte en som er lagret i 30 måneder her.
La sausen småkoke ytterligere noen minutter.
Skru ned varmen til lav, nå skal eggeplommene tilsettes, da er det viktig at ikke sausen koker.
Rør eggeplommene godt inn, en om gangen.
Smak til med salt, pepper og sitron.
Hold sausen lun til vannbakkelsene er ferdige.

Lag vannbakkelsene etter denne oppskriften:
125 gram h-melk
125 gram vann
5 gram salt
5 gram sukker
90 gram usaltet smør
100 gram hvetemel
3 store egg

Sett ovnen på 200 grader over og undervarme.
Kok opp vann, melk, smør, sukker og salt.
Ta gryta til side og tilsett mel, rør godt.
Sett gryta tilbake på platen, og sett varmen på fullt. Rør kraftig i minst ett minutt.
Deigen vil nok sette seg litt fast i bunn av gryta, det er vanlig.

Ha så deigen i kjøkkenmaskin, bruk eltekrok eller K-visp.
Kjør deigen i maskinen minst ett minutt, tilsett så ett egg om gangen, det vil se ut som den holder på å skille seg, men går raskt sammen.
Mengden egg er selvsagt veiledende, det hele kommer an på størrelsen på eggene.
Hold igjen litt av det siste egget for å justere konsistensen på røra, kanskje du trenger mindre, eller kanskje du trenger mer enn tre egg.
Røren skal være løs, men ikke flytende, se bilde lenger nede.
Når eggene er godt blandet inn og røren er blank og smidig er den ferdig.

Ha røren i en sprøytepose og lag topper på bakepapirkledd stekeplate.
Når jeg lager disse vannbakkelsene, lager jeg dem så små at jeg får ca 60-70 stk av denne røren.
Strø gjerne over ørlite havsalt før de settes i ovnen.

Sett et brett om gangen inn i ovnen og stek i 20 minutter på 200 grader.
De skal være ganske gyldne på toppen når de er ferdige.
Ikke fall for fristelsen å åpne ovnsdøra før det har gått minst 15 minutter, da kan de falle sammen.

Avkjøl vannbakkelsene på rist. Ha den lune kremen over i en sprøytepose og fyll vannbakkelsene med denne rett før servering. Dryss over litt revet parmesan. Lykke til!!
IMG_5067
IMG_5093
IMG_5100

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.