Meze. Cook for SYRIA oppskriftsutfordring

img_8755Som sikkert mange har fått med seg har det i høst pågått oppskriftsutfordring blant matbloggerene. Denne måneden er temaet CookForSYRIA og det er Vidar med bloggen et kjøkken som har kommet opp med dette temaet. En veldig fin vri på oppskriftsutfordringen synes jeg. Anbefaler å lese hva han har skrevet om månedens tema. Etter å ha søkt litt på nett fant jeg ut at det var så mye godt å velge mellom at jeg like godt laget meze.

Oppskriftsutfordringen ble startet av Mia fra Greenbonanza, hun startet det hele med temaet «beter», deretter var det Ina fra Mat på bordet og tema «poteter». Mine oppskrifter fra disse rundene finner du her.

Følg gjerne emneknaggene #oppskriftsutfordringen og #cookforsyria på instagram, samt matbloggsentralen på facebook og instagram for inspirasjon.

Jeg søkte som sagt litt rundt på nett og fant ut at jeg ville lage meze, altså flere små retter som skal deles. Litt som et tapasbord. Jeg valgte en ren vegansk meny, men du kan selvsagt legge til kjøttretter som kafta eller bare grillet kylling om du ønsker.

Først laget jeg manoushe som er en type flatbrød. Tabouleh, ovnsbakte grønnsaker og fattoush ble også laget.
Både tabouleh og brød kan lages dagen i forveien. Tabouleh er nesten bedre om den får stå et døgn, grønnsakene gjør seg selv i ovnen mens fattoush er en enkel salat og blandes med brød og dressing like før servering. Les gjerne gjennom alle oppskriftene før du starter og lag de rettene du ønsker enten som selvstendige retter, en del av et tapasbord/meze eller som tilbehør.

Oppskrifter:

Manoushe:
500 gram hvetemel
1 1/2 ts salt
2 ss olivenolje
1 ts sukker
3 dl vann (25 grader)
10 gram fersk gjær

Za’tar krydderblanding:
Jeg laget krydderblandingen selv da jeg ikke fikk tak i ferdig. Za’tar består av flere ulike krydder, disse kan variere litt, her er min versjon. (Dersom du ikke får tak i sumak kan det erstattes med sitronsaft)
4 ts sumak
4 ts nigellafrø
4 ts sesamfrø
2 ts timian
2 ts oregano
1/2 ts salt
4 ss olivenolje

Smuldre gjæren og rør den ut i litt av vannet sammen med sukkeret.
La blandingen stå til det skummer, ca 10 minutter.
Bland sammen mel og salt i ei bakebolle, jeg eltet deigen for hånd.
Ha gjærblandingen, olje og mesteparten av vannet over melblandingen.
Elt deigen sammen med ei tresleiv eller lignende, når det ikke lenger kan røres med sleiva, kna for hånd.
Ha deigen over på bakebordet og elt den noen minutter, ha den så tilbake i bakebolla, dekk med plast og la den heve til dobbel størrelse (1 1/2-2 timer).
Sett ovnen på grill med varmluft om du har den funksjonen, ellers går det fint med bare grill.
Når deigen er ferdig hevet, ha den over på bakebordet og del i 12 emner, trill små boller og dekk med plast, la de hvile i 10-15 minutter.
Rull så hvert emne ut til avlange tynne brød, legg på bakepapirkledd stekebrett og pensle med krydderblandingen.
Jeg penslet bare halvparten av mine med denne resten sprinklet jeg olivenolje over.
Stek brødene i 4-5 minutter, til de er lett gyldne. Avkjøl på rist.
img_8738

img_8741

img_8747

Tabouleh:
1/2 dl bulgur
1/4-1/2 dl sitronsaft (alt etter hvor syrlig du ønsker det)
1/2-3/4 dl olivenolje (det skal være 1 dl sitronsaft og olje til sammen)
1 ts salt
1/2 ts pepper

1 1/2 agurk
6 cherrytomater
1/2 rødløk
1 stor neve bladpersille
Noen blader mynte

Ha sitronsaft, olivenolje, salt og pepper i ei bolle, rør det hele godt sammen og tilsett bulgur, la dette stå i to timer, til bulguren er myk (den trenger ikke å kokes).
Kutt agurk, tomater og løk i små terninger, tilsett hakket bladpersille og mynte.
Når bulguren er ferdig has den over grønnsakene sammen med væsken. rør godt og smak til med evt litt mer salt og pepper.
Denne salaten kan med fordel stå i kjøleskap til dagen etter før den serveres.img_8746

Fattoush:
1/2 agurk
1/2 paprika
3 reddik
1/4 rødløk
5-6 sukkererter
5-6 cherrytomater
Noen blader salat

Krutonger:
To av flatbrødene (manoushe), evt pitabrød eller annet daggammelt brød.
Litt olivenolje
Litt salt

Dressing:
1 ts sumak
1/2 ts paprikapulver
1/4 ts salt
1/4 revet hvitløksfedd
3 ss olivenolje

Hakk alle grønnsakene, her kan det gjerne være litt rause biter.
Kutt brødene i to og kutt disse igjen i strimler, ha de over på et bakebrett, strimle over olivenolje og ha på litt salt, sett i ovnen på 250 grader i noen minutter, til de er sprø.
Rør sammen dressingen.
Like før servering, ha over krutongene og dressingen, bland det hele godt sammen.img_8745

Ovnsbakte grønnsaker:
1/4 squash
2-3 sopp
8-10 småpoteter
1 paprika
En liten neve aspargesbønner

Kutt potetene i fire, hakk resten av grønnsakene i ønskede biter.
Ha over litt av za’tar blandingen og stek ved 200 grader i 30-40 minutter, til potetene er møre.img_8750

Del gjerne måltidet med noen du bryr deg om. Lykke til!!
img_8751b

img_8759

Andre bidrag i denne månedens utfordring:

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer til «Meze. Cook for SYRIA oppskriftsutfordring»

Legg inn en kommentar