Oppskrifter

Adventskalender -Luke 21/Fylt marsipanbrød

Her hos oss kommer julestemningen for fullt når vi har sjokoladeverksted. Dette har blitt en tradisjon hver advent de siste årene. Jeg inviterer venner og familie i små grupper, lager i stand marsipan og diverse fyll, så koser vi oss med konfektlaging. En ting jeg alltid lager er fylt marsipanbrød. Når det er laget kan julen bare komme 😉

Da jeg jobbet på gastroenterologisk avdeling på SUS fikk jeg spørsmål om å lage en kake til julebord. Da måtte det visst bli ei kreativ «rompekake» Jeg laget dette, og rundt la jeg fylt marsipanbrød, trukket med marsipan, så det skulle ligne en tarm, colonkake kalte vi kaka.
Da mine kollegaer fikk oppskriften på marsipanbrødet av meg, ble bare navnet tarmsnop hehe.
Litt internhumor på arbeidsplassen 😉

Marsipan
200 gram skoldet, malte mandler (evt mandelmel)
100 gram melis
35 gram eggehvite
15 gram glukose
1/4 ts cmc

Skold mandlene og la dem tørke på kjøkkenhåndkle et par dager.
Mal dem, gjerne to ganger, på en mandelkvern.
I år kjøpte jeg bare ferdig mandelmel (helt finmalte mandler).
Bland sammen mandler, melis og cmc i en arbeidsbolle.
Pisk opp eggehvitene og tilsett glukose.

Lag en grop i mandel blandingen, rør inn eggehviter og glukose med en gaffel.
Kna så massen til du har fin og smidig marsipan. Dersom den ikke skal brukes med det samme, pakk i plast og oppbevar i kjøleskap.

For å smakssette marsipanen kan du tilsette litt tørket appelsincest eller en kork baileys.

Lag nugatt og temperer 150 gram sjokolade.
Rull ut et rektangel av marsipanen og ha over litt sjokolade.
Ha nugatt over sjokoladen, men ikke helt ut til kanten.
Rull sammen til en pølse og hell over resten av sjokoladen. Pynt gjerne med litt hvit sjokolade på toppen.
La den sette seg noen timer før du skjærer den i skiver. Lykke til!!
 

Colonkaka 🙂

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.