Glutenfritt,  Oppskrifter

Glutenfritt grytebrød

IMG_2355Glutenfritt brød er ikke noe jeg baker veldig mye. I sommer måtte jeg teste ut ulike kombinasjoner da vi prøvde glutenfritt til minstejenta, hun ble glad i noen rundstykker jeg laget, komponerte oppskriften etter hva datteren min liker. Hun er veldig glad i grove brød med litt kjerner, og gjerne havre. Da jeg nå skulle få besøk av ei med cøliaki valgte jeg å teste ut samme opskriften som grytebrød, det ble stor suksess.

Før du starter, les dette innlegget om hvordan bake glutenfritt.

Til et grytebrød brukte jeg:
En pose toro grov melblanding
2 dl jyttemel
1 dl glutenfrie havregryn
1/2 dl linfrø
1/2 dl solsikkekjerner
1 ts sukker
1 1/2 ts salt
50 gram smeltet smør
20 gram fersk gjær
1 ss fiberhusk
4 dl vann
1 egg
1 beger kesam

Varm vannet til 25 grader, rør gjæren ut i vannet, tilsett fiberhusk, rør godt om og la det stå og svelle i 10 minutter.
Bland alt det tørre i ei bakebolle, tilsett gjærblandingen, smeltet, avkjølt smør, kesam og egg.
La kjøkkenmaskinen gå noen minutter. Deigen skal være litt løs.
IMG_2335

Dekk bakebollen med plastfolie og sett til heving på et lunt sted. La deigen heve 1 1/2 time.
Når deigen har hevet en time, sett ei støpejernsgryte inn i kald ovn og skru varmen på 250 grader. Etter 30 minutter, ta ut gryta, strø litt jyttemel i bunn og hvelve deigen forsiktig over i den varme gryta, prøv å bevare luften i deigen. Strø over litt havregryn.
IMG_2341

Ha på lokket og sett gryta tilbake i ovnen. Skru ned varmen til 220 grader og stek brøden i 30 minutter, ta av lokket og stek videre 20-25 minutter. Bank på brødet, når du får en litt hul lyd er det ferdig.
IMG_2347

Hvelve brødet over på rist og dekk med et kjøkkenhåndkle for avkjøling. La brødet avkjøles før du skjærer i det. Skjær det opp i skiver og frys ned i porsjoner. Når det skal serveres, grill gjerne to skiver 1/2 minutt på hver side på en grillpanne og server med basilikumpesto, aioli (hvitløksmajones), salat, kylling og bacon. Lykke til!
IMG_2355

IMG_2400

IMG_2401

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *