Grønnkålsuppe med blomkål

IMG_4769Grønnkål er som kjent en supergrønnsak og den er rik på antioksidanter, A og C vitamin, samt det er en av gønnsakene som inneholder mest jern.
Ideen til denne suppen fikk jeg etter jeg hadde vært på suppesøndag på Wiig gartneri på Orre.
Der fikk vi servert grønnkålsuppe, kyllingsuppe og tomatsuppe, alle laget på grønnsaker dyrket i gartneriet. Mange gode, ekte smaker, herlig. Da vi skulle ha suppe her hjemme etter dette måtte jeg prøve meg på en grønnkålsuppe selv.

Vi hadde dessverre brukt opp grønnkålen vi hadde dyrket på hytta, men den du får kjøpt i butikken er veldig god, så det ble denne jeg brukte.

For suppe til 4-5 personer brukte jeg:
200 gram grønnkål
3 fedd hvitløk
3-4 sjalottløk, eller 1/2 rødløk
1 ss olivenolje
9 dl vann
2 ts ramsløk- og urtesalt
1 terning grønnsaksbuljong
1/2 ts pepper
Saften av 1/2 sitron

Jevning:
2 ss smør
2-3 ss hvetemel
2,5 dl lettmelk

Grønnkålchips:
100 gram grønnkål
1 ss chiliolje
1 ts ramsløk- og urtesalt

Ramsløk- og urtesalt:
2 ts tørket ramsløk
1/2 ts tørket basilikum
1/2 ts tørket oregano
1/2 ts tørket timian
1 ts maldonsalt

Sett ovnen på 150 grader, varmluft.
Bland sammen urtesaltet.
Rens og vask grønnkålen fjern de tykke stilkene, finhakk løk og hvitløk.
Surr løk og hvitløk i olje til løken er blank.
Tilsett grønnkål og surr videre til den er falt sammen, dette tar et par minutter.
Ha over 9 dl vann, buljong samt ramsløk- og urtesalt.
Kok i 10-15 minutter, til grønnkålen er myk.
Mos med stavmixer.
Ha suppen over i et litermål el.

Lag jevning.
Smelt smøret på lav/middels varme, til det er smeltet, det skal ikke bli brunt.
Tilsett hvetemel og spe med melken.
Fortsett å spe med grønnkålsuppen.
Kok videre 10-15 minutter.
Smak til med sitron, pepper, ramsløk- og urtesalt.

Mens suppen koker, lag grønnkålchips.
Bland sammen grovhakket grønnkål, olje og krydder.
Stek på 15 grader varmluft i ca15 minutter, pass på så den ikke blir svidd, den skal være sprø og god.

Kok egg og blomkål.
Server gjerne med gode, grove rundstykker.
Lykke til!!
IMG_4758
IMG_4768

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.