Oppskrifter

Laksepai

IMG_2207Laksepai med masse fyll er en av mine hverdagsfavoritter. Denne paien er mild og god på smak, men man kan selvsagt tilsette spennende krydder for å variere den. Paien smaker like godt både en og to dager etterpå, veldig godt å ha med til nistemat, den kan gjerne spises kald.

Jeg laget en stor form med pai denne gang, 28 cm paiform.
Til det brukte jeg:

Paibunn
3 dl hvetemel
2 dl grov sammalt hvetemel
1/2 ts salt
1 1/2 dl vann
1/2 dl rapsolje eller anen nøytral olje

Sett ovnen på 200 grader varmluft.
Rør sammen alt det tørre, tilsett vann og olje. Kna sammen til en smidig deig. Spe eventuelt med mer mel eller vann for å få riktig konsistens. Deigen skal ikke være for kompakt, men heller ikke for klissete. Dekk til med plast og la deigen hvile i kjøleskap 15 minutter.
Rull den så ut på melet bakebord og ha den over i paiform. Trykk deigen godt inntil kantene, skjær bort overflødig deig og prikk med en gaffel. Ha i bakepapir eller aluminiumsfolie og tøm over tørkede erter, bønner, ris el. Forstek paibunnen i 15 minutter.

Mens bunnen forsteker kan du begynne på fyllet.

Paifyll
1 løk
1 purre
1/2 broccoli
1-2 fedd hvitløk
2-300 gram laksefilet
6 egg
1 beger creme fraiche
Urtekrydder
Frisk timian
Salt og pepper
Litt revet parmesan
1 ss nøytral olje til steking

Skjær løk, purre og broccoli i passende biter, bruk også broccolistilken. Finhakk hvitløk. Surr løk og broccoli i ei middels varm stekepanne til løken er blank, tilsett purre og hvitløk og la det surre videre i ca ett minutt. Smak til med salt, pepper og urtekrydder.

Ha grønnsakene over den forstekte paibunnen. Skjær laksen i terninger og fordel over grønnsakene. Ha over litt frisk timian.

Rør sammen eggene med en klype salt, tilsett creme fraiche og rør det hele godt sammen. Ha dette over i paiformen.

Stek videre i 20 minutter,  riv over litt parmesan og la den steke videre til paien har satt seg, la den hvile i noen minutter før du skjærer i den. Server med en god sennepsdressing og litt salat. Lykke til!!
IMG_2190

IMG_2191

IMG_2198

IMG_2207

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *