Glutenfritt,  Mine tips

Hvordan bake glutenfritt


Jeg har samlet en del tips angående glutenfri bakst. Dette er kun mine egne erfaringer. Har noen tantebarn med cøliaki så jeg har laget en god del glutenfrie kaker, brød og annet.

Når du skal bake glutenfritt er det veldig viktig å vaske alle redskaper samt kjøkkenmaskin du skal bruke til dette. Det er fordi det ikke skal være spor av gluten. Kun en ørliten mengde gluten kan gjøre cøliakiere syke. Dersom personer med cøliaki spiser gluten vil tarmtottene flates ut og etterhvert forsvinne, noe som gjør at de ikke suger opp næringsstoffer.

Hjemme hos oss oppbevares glutenfritt mel for seg selv, i egen skuffe. Samt at vi passer på når vi baker saker med gluten, å ikke bruke samme skje til mel som til sukker, bakepulver ol. Det er så lett at det kommer gluten i sukker og andre bakevarer, men det blir fort en vane å passe på disse tingene. Jentene her hjemme er og nøye på det. De bruker først tingene som ikke inneholder gluten, rydder det på plass for så å ta frem melsorter.

Det er en del som tror glutenfri mat både er vanskelig å lage og smaker vondt. Dette er ikke tilfellet. Jeg har ofte «lurt» folk til å spise glutenfrie kaker for deretter å si at den er uten hvetemel. Mange sier etter at de har smakt glutenfritt sukkerbrød, at det er bedre enn «vanlig» sukkerbrød.

Jeg gjør det ganske enkelt for meg selv når jeg baker glutenfrie kaker, bytter bare ut melmengden med glutenfritt mel, bruker da Toro lys kakemix. Bruker samme mengde glutenfritt mel som hvetemel. I tunge kaker har jeg kanskje ørlite mindre av det glutenfrie, her er det bare å prøve seg frem. Jeg kommer til å legge ut en del oppskrifter på glutenfrie kaker.

Når det gjelder gjærbakst er det greit å bruke oppskrifter på glutenfri bakst, da mengdeforholdene her kan variere. Deigen er ofte ganske klissete, da har jeg fått et smart tips om å bruke litt olje under utbakingen. Tar man mer mel kan deigen bli mer kompakt og ikke like god.

Dersom cøliakieren ikke tåler hvetestivelse og/eller spor av hvete er det viktig å lese på innholdsfortegnelsen. Det er for eksempel mange sjokolader som inneholder dette.

Det viktigste med glutenfri bakst er altså hygiene, samt å prøve seg frem. Jeg har selv feilet mange, mange ganger, men aldri gitt opp.

Lykke til!!

9 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *