Jul,  Mine tips

Mine mest populære juleoppskrifter

Det er ganske spennende å se hva dere liker best på bloggen. Nå har jeg gått gjennom juleoppskrifter og laget en ti på topp liste med deres favoritter. Selv regnet jeg med at konfektkaker (bestemorkjeks) og krumkaker gjerne var med i topp ti. Kanskje kakemenn eller pepperkaker, men det er flest av oppskriftene jeg selv har komponert som tar seieren. Julen handler jo om tradisjoner, og man har som regel oppskrift på kaker som har vært i familien i generasjoner det er selvsagt disse man bruker. Her er det tips til litt nye ting å prøve i tillegg til den tradisjonelle julekosen. Velg ut en eller to oppskrifter du gjerne vil prøve deg på i adventstiden.

10. plassen går til kransekakestenger.

En av tingene jeg alltid baker til jul er kransekakestenger, det er utrolig godt. Jeg anbefaler å lage en stor porsjon, da disse forsvinner raskt. De er også supre å fryse. Jeg har redusert mengden melis i forhold til andre oppskrifter, det er vanlig å ha 50/50 mandler og melis, hos meg er melismengden redusert med 30%, og fremdeles er de veldig søte.

9. plassen går til marshmallows uten gelatin.

Marshmallows uten gelatin, fantastisk å ha i en kopp rykende varm kakao. Gøy å gi bort i gave og selvsagt også godt å spise som den er. Det går raskt å lage, men de må tørke noen timer etter de er laget.

8. plassen går til glutenfrie konfektkaker.

Her finner du et glutenfritt alternativ til julekakene, jeg har rett og slett bare gjort om oppskriften på bestemorkjeks (eller konfektkaker som de jo heter) til glutenfritt. De blir litt sprøere enn de med gluten, men er absolutt like gode.

7. plassen går til riskrem med jordbærsaus.

Riskrem er typisk jul for meg. Vi har som tradisjon å alltid lage risgrøt til lunsj lille julaften, da lager vi så mye at det er ca 1/2 liter grøt til overs. Dette blir riskrem som vi har til dessert sammen med karamellpudding på julaften.
Vi har selvsagt mandel i både lille julaften, og i riskremen selveste julaften.

6. plassen går til karamellpudding.

Jeg elsker karamellpudding. Den herlige, kremete, silkemyke desserten jeg kun lager et par ganger i året er absolutt en av favorittene! Ikke er det vanskelig å lage heller. Det vanskeligste er å smelte sukkeret, når det er i boks går resten som en lek.

5. plassen går til browniemix.

Hjemmelaget browniemix er den perfekte vertinnegave eller julegave til noen du setter pris på. Å få noe hjemmelaget er alltid gøy. Jeg fikk selv to nydelige strikkede kjøkkenkluter i går da jeg arrangerte sjokoladeverksted. Selv setter jeg veldig stor pris på slike gaver, og jeg tror de fleste gjør det.

4. plassen går til flatbrød.

Flatbrød er ikke bare flatbrød, man kan bruke ulike meltyper, krydder, servere i stedet for kjeks til ostebordet. Finn din vri og bruk krydder du liker, kanskje  en versjon med speltmel, litt rug og anisfrø? Passer perfekt sammen med en god brie og fiken- eller chilimarmelade. Denne oppskriften er på helt standard flatbrød, men eksperimenter som du vil for å sette ditt preg på dem.

3. plassen går til vaniljeis med multer og hint av cognac.

Hjemmelaget vanilje- og multeis servert med lune multer og knasende sprø havreflarn, nydelig dessert etter en god middag. I isen har jeg tilsatt litt multer som er flambert i cognac.

2. plassen går til julemakroner.

Makroner kan lages til alle feiringer, de kan farges og pyntes, så er de holdbare minst en uke i kjøleskap, de kan også fryses. Lag fargerike julemakroner og dekorer dem som du ønsker.

1. plassen (fanfare) går til RIBBERULL!!

Ribberull hører julen til for meg. Kjempegode smaker og duft av herlig krydder.
For første gang har jeg laget ribberull, det er veldig enkelt, og man trenger ikke stor syltepresse for å få bra resultat. Hjemme hos oss spises den også opp såpass raskt at jeg slipper å ha den i saltlake.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *